Pokličite nas:
+386 40 883 330

Fiksna zobna protetika (zobna krona, zobni mostiček)

Kaj je fiksna zobna protetika?

Če je zob močno uničen, ga lahko oskrbimo z zobno prevleko (zobno kronico). Če manjka en ali več zob, naredimo zobni mostiček. Keramični materiali omogočajo visoko estetiko in zelo lepo posnemajo naravni videz zoba. Zobne krone in mostički se trajno lepijo na preparirane zobe. V dotDentu v predstavljajo večji del fiksne zobne protetike vglavnem keramične zobne krone in mostički. Lahko so kovinsko-keramični ali popolnoma keramični (bele tako znotraj kot zunaj). Popolnoma keramični zobni mostički in krone (cirkon) zadovoljujejo največja estetska in funkcijska merila.

Fiksna zobna protetika: zobne krone

Če zobu manjka vidni del in se na njem ne da narediti plombe (zalivke), a še zmeraj obstaja korenina, je mogoče zob nadgraditi in na njem izdelati keramično zobno krono.

Fiksna zobna protetika, zobne krone, zobni mostički cirkonij, laboratorijska zobna protetika

Kovinsko keramične zobne krone zaradi razumne cene, odlične zmogljivosti in trdne estetske komponente še vedno predstavljajo najpogostejšo izbiro naših pacientov. Izdelane so iz kovinske osnove, ki je prekrita z najboljšo keramiko. Nimajo naravne prosojnosti. Usposobljen tehnik doseže zadovoljivo estetiko in se zob tako ne razlikuje od naravnih zob.

Popolne keramične zobne krone (laboratorijska zobna protetika), so izdelane iz čiste keramike. Keramiko zaradi svoje prosojnosti zaznamuje visoka estetika in lahko zato popolnoma posnema naravne zobe. Zobno kronico izdelamo v laboratotiju, zato je tudi končna cena nekoliko višja in ji zato rečemo tudi laboratorijska zobna protetika.

Cirkonij keramične  zobne krone, so izdelane iz visoko kakovostnih cirkonskih osnov obloženih s keramiko in predstavljajo najvišjo kakovost. Za njih je značilna trdnost in biokompatibilnost, kar jim omogoča postavitev v skoraj vseh primerih v ustih. Zaradi svoje trdnosti se uporabljajo v prednjem in zadnjem predelu. Zobne krone in mostički iz cirkonija so močni in najbolj naravni nadomestki v zobozdravstvu danes. Najzahtevnejši proces izdelave pomeni tudi najvišjo končno ceno.

Keramični zobni mostiček

Keramični zobni mostiček na naravnih zobeh

Če pacientu manjka več zob, hkrati pa tudi preostali zobje niso v najboljšem estetskem stanju, se najpogosteje odločimo za izdelavo keramičnih zobnh mostičkov, ki se opirajo na naravne zobe (pod pogojem, da imajo ustrezen razpon in stabilnost).

fiksna zobna protetika Keramični zobni mostiček na naravnie zobe laboratorijska zobna protetika

Zajema brušenje dveh ali več zob, ki služijo kot nosilci mostička. Ta se pričvrsti na nosilce in jih pacient lahko sname (fiksni del). Osnova zobnega mostička je lahko kovinska, zlata, titanska ali cirkonska. Preprečuje:

 • nagibanje sosednjih zob
 • izraščanje zoba iz nasprotne čeljusti
 • majanje preostalih zob
 • pretirano obrabo ostalih zob

Keramični zobni mostiček na implantatih (zobnih vsadkih)

Največja prednost implantologije je, da se lahko z zobno protetiko nadomesti eden ali več izgubljenih zob, pri tem pa se ne obdeluje preostalih zdravih zob. Protetična rešitev zadovolji tako funkcijske kot estetske zahteve.

Če manjka nekaj zob v nizu je možna postavitev zobnih implantatov, ki lahko nosijo 3 – 4 zobe.

fiksna zobna protetika Keramični zobni mostiček na implantat

Z izdelavo zobnega mostička se doseže ravnovesje v ustni votlini, ki je predpogoj za zdravje ustne votline.

Da je naša zobna protetika odlična poskrbi dr.med.dent. Vedrana Braut spec.stom.prot., ki je specijalist stomatološke zobne protetike, strokovno delo, kot tudi  njene znansvene in strokovne objave dr. Braut spadajo s področja ugriza, estetike stomatoloških materijalov in implantoprotetske rehabilitacije spadajo med zelo priznane.  Več »

Kontaktirajte nas!
O nas - Crodent

O nas

Hrvaška stomatološka klinika in implantološki center iz Matulj vam v primerjavi z ostalimi podobnimi centri v evropskih državah nudi poleg zelo kvalitetnih uslug tudi ugodnejše cene implantoloških, protetičnih, estetskih in ostalih stomatoloških ter kirurških storitev. Pacientom nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostiko ter postopke brez bolečine. Gre za stomatološko kliniko in implantološki center srednje velikosti, kar je za paciente najbolj primerno in ugodno. Za vse storitve in posege opravljene v prostorih naše stomatološke klinike in implantacijskega centra, garantiramo! Zakaj smo stomatološka klinika in implantološki center nad vašimi pričakovanji?

 • Vrhunska usluga, profesionalen in individualen pristop.
 • Najmodernejša ordinacije dentalne medicine.
 • Najboljše rešitve v najkrajšem času. Ni čakalnih vrst.
 • Zadovoljni pacienti.
 • Vse usluge na enem mestu.
 • Garancija na vse materiale in storitve.
 • Stomatološka klinika in implantološki center, kjer ste tudi vi doma.

Zadnje novice

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše…
stomatološka-klinika-implantološki-center-zobozdravnik-hrvaška

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve?

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve? Preprosto zato, ker lahko to prinaša določene prednosti.…

Zadnji nasveti

Ustna voda DA ali NE?

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost…
Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene…