Pokličite nas:
+386 40 883 330

Diagnostika in zobni rentgen (ortopan) Diagnostika-zobni-rentgen-ortopan

Ko nastopijo težave je običajno že prepozno. V naši kliniki damo velik povdarek na pravilno postavitev diagnoze. Bolezni v ustni votlini se v najštevilnejših primerih razvijajo daljše časovno obdobje in mi smo tisti, ki moramo postaviti pravilno diagnozo dovolj zgodaj, da nebi prišlo do nepotrebnih zapletov.

V naši kliniki vsakemu pacientu postavimo točno in hitro diagnozo v 5 korakih:
Pregled ustne votline s katerim odkrivamo površinske težave, ki se jih zazna s prostim očesom.
Zobni rentgen (ortopan)- rentgenski posnetek celotnega zobovja – ortopantomogram. Včasih za natančnejšo in na področje omejeno diagnozo naredimo tudi manjše – lokalne posnetke. Zobni rentgen nam namreč pokaže, kar je očem skrito. Najbolj nas zanima, kaj je pod dlesnijo, ali je ta prizadeta in koliko je prizadeta kost. Na posnetku iščemo tudi morebitne druge težave.
Poglobljeno zbiranje meritev, ki nam povedo, kje in v kašni meri so obzobna tkiva prizadeta. Meritve opravljamo z računalniško sondo. Postopek nam omogoči, da vse značilnost obzobnih tkiv prenesemo na papir in tako dobimo končno sliko stanja v vaših ustih.
Z digitalnim aparatom ali intraokularno kamero zabeležimo vsak korak vaše terapije. Tako imamo posnete vse faze vaše terapije.
– Če stomatolog oceni, da je potrebno, se poslužujemo tudi laboratorijskih bakterijskih testov in se tako seznanimo z morebitnimi bakterijami v vaši ustni votlini.

Zobni rentgen (oropan)

Rentgenski posnetki (ortopan) se uporabljajo na vseh področjih zobozdravstva za diagnostiko, načrtovanje zdravljenja, izvajanje zdravljenja ter za terapevtsko in post-terapevtsko spremljanje. V restorativnem zobozdravstvu in endodontiji se zobni rentgen in ortopan posnetke uporablja za odkrivanje in spremljanje kariesa, travm in patoloških sprememb v zobni pulpi ter v periapikalnem območju.

Digitalni ortopantomogram – (ortopan)DIAGNOSTIKA ORTOPAN -zobni rentgen, ortopanzobni rentgenski posnetek navadno imenujemo ortopan ali panoramsko slikanje zob. To je panoramski posnetek celotne zgornje in spodnje čeljusti, ki poleg zob prikazuje še čeljustne kosti, sklepe in sinuse. Zobozdravniki  ga uporabljajo predvsem za ugotavljanje zobnega statusa, odkrivanje skritih zobnih struktur, malignih ali benignih mas, za odkrivanje zobnega kariesa in drugih sprememb v gostoti kosti in obzobnih ligamentov.

Slikanje z zobnim tentgenom je popolnoma neboleče in traja približno 15 sekund.

Ortopan (sliko zobnega rentgena) lahko prilagodimo obliki čeljusti posameznega pacienta.

Zobni rentgen (ortopan) za otroke: poseben program za slikanje otrok, ki omogoča zadovoljivo kvaliteto slike pri zelo nizkih dozah sevanja.

Tako, kot vsi ostali rentgeni, tudi zobni rentgen seva. Odmerek rentgenskega sevanja, ki ga pacient prejme med panoramskim slikanjem celotnega zobovja je običajno majhen (okrog 0,014 mSv), lahko ga primerjamo z vrednostjo izpostavljenosti okolju sevanja v nekaj dneh, ali z letalskim poletom ali s smučanjem v visokogorju.

Posebne priprave za rentgensko slikanje zob niso potrebne, potrebno je le odstraniti očala, snemne proteze, uhane, verižice, pirsinge, itd.

Pri ženskah je obvezen podatek o morebitni nosečnosti, saj nosečnic ne slikamo.

Telerentgen glave zobni-rentgen-telerentgen-glave– je slikanje glave v stranski projekciji (l/l), ali od spredaj (ap) in je del morfološke diagnostike v čeljustni in zobni ortopediji. Uporablja se za oceno odnosa zob v čeljusti, odnosa čeljusti na lobanjo in odnosa mehkih tkiv zob in čeljusti. To je pomembno pri načrtovanju, saj je potrebno vedeti, kje je vzrok za nepravilno postavitev zob in kaj lahko pričakujemo od ortodontskega zdravljenja. Prav tako usmeri ortodonta v način izbire terapije in opozori na morebitne stranske učinke, ki jih je lahko pričakovati in se jim izogniti. Pomaga tudi pri izračunu smeri in velikosti sil in vrst premikov zob, ki jih lahko izvede ortodont. Posebne priprave za rentgensko slikanje niso potrebne, potrebno je odstraniti očala, snemne proteze, uhane, verižice, pirsinge.

Pri ženskah je obvezen podatek o morebitni nosečnosti, saj nosečnic ne slikamo.

 

Intraoralno slikanjeDIAGNOSTIKA CBCT - Zobni rentgen- intraoralno slikanje – je slikanje z digitalnim senzorjem v ustni votlini, pacient ugrizne v zato namenjeno držalo za senzor. Cilj slikanja je zajetje celotnega zoba od krone do konice korenine in okoliških tkiv v celoti. Zobozdravniki ga uporabljamo za določitev potrebe po endodontskem zdravljenju kot tudi za vizualizacijo zob in okoliških tkiv, kot tudi za oceno uspešno napredovane endodontske terapije.

Posebne priprave za rentgensko slikanje niso potrebne.

Pri ženskah je obvezen podatek o morebitni nosečnosti, saj nosečnic ne slikamo.

 

Slikanje zobnih kronzobni rentgen slikanje zobnih kron ali bitewing – slikanje zobnih kron ali bitewing je slikanje z digitalnim senzorjem v ustni votlini z zato namenjenim držalom. Cilj slikanja je zajetje celotnih zobnih kron zgornje in spodnje čeljusti do višine alveolarne kosti. Zobozdravniki ga običajno uporabljajo za odkrivanje medzobnega kariesa in ponavljajočega kariesa v obstoječih zdravljenjih.

 

 

 

 

3D CBCT – računalniška tomografija (CT) – je zobni rentgen 3D CBCT – računalniška tomografija (CT) rentgenska preiskava, ki omogoča prikaz globokih struktur telesa v različnih ravninah. Računalniška tomografija postaja vedno bolj pomembna pri načrtovanju zdravljenja, diagnostiki implantatov, intervencijski radiologiji, oralni kirurgiji, endodontiji, in tudi v ortodontiji. Pri zobnem CT-ju zadošča ena 200 stopinjska rotacija rentgenske cevi za pridobitev vseh potrebnih anatomskih podatkov, ki jih je nato mogoče obdelati in vizualizirati s posebno programsko opremo. Pri tej vrsti računalniške tomografije uporabljamo širok konusni snop rentgenskih žarkov, ki zajame celoten slikani objekt naenkrat. Žarki padejo na večji detektor, ki je sposoben naenkrat odčitati podatke iz celotnega področja. Računalniški tomografi s konusnim snopom (CBCT) uporabljajo pulzno slikanje. To pomeni, da sevanje ni kontinuirano, ampak se sproži samo v določenih časovnih intervalih oziroma v odvisnosti od kotnega položaja rentgenske cevi. Računalniška tomografija s konusnim snopom pomeni velik napredek v diagnostiki predela glave in zob, saj nam ob bistveno manjši dozi  nudi slike z zelo visoko prostorsko ločljivostjo.

 

Interoralna kamera

Intraoralna kamera nam omogoči direkten vizualni prikaz stanja zob in ustne votline na ekranu. Prikažemo lahko podrobnosti kronic in okoliških struktur z možnostjo povečevanja in zamrznitve slike ter arhiviranja slik posameznih faz pri delu.

Strokovno področje diagnostike v Stomatološki kliniki pokriva stomatolog dr.med.dent., ki je v tujini je zaključil številna izobraževanja s področja konzervativne stomatologije in ima dolgoletne izkušnje s področja radiološke diagnostike.  Več »

 

Kontaktirajte nas!
O nas - Crodent

O nas

Hrvaška stomatološka klinika in implantološki center iz Matulj vam v primerjavi z ostalimi podobnimi centri v evropskih državah nudi poleg zelo kvalitetnih uslug tudi ugodnejše cene implantoloških, protetičnih, estetskih in ostalih stomatoloških ter kirurških storitev. Pacientom nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostiko ter postopke brez bolečine. Gre za stomatološko kliniko in implantološki center srednje velikosti, kar je za paciente najbolj primerno in ugodno. Za vse storitve in posege opravljene v prostorih naše stomatološke klinike in implantacijskega centra, garantiramo! Zakaj smo stomatološka klinika in implantološki center nad vašimi pričakovanji?

  • Vrhunska usluga, profesionalen in individualen pristop.
  • Najmodernejša ordinacije dentalne medicine.
  • Najboljše rešitve v najkrajšem času. Ni čakalnih vrst.
  • Zadovoljni pacienti.
  • Vse usluge na enem mestu.
  • Garancija na vse materiale in storitve.
  • Stomatološka klinika in implantološki center, kjer ste tudi vi doma.

Zadnje novice

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše…
stomatološka-klinika-implantološki-center-zobozdravnik-hrvaška

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve?

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve? Preprosto zato, ker lahko to prinaša določene prednosti.…

Zadnji nasveti

Ustna voda DA ali NE?

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost…
Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene…