Pokličite nas:
+386 40 883 330

Implantati ( implantat = zobni vsadek )

ZOBNI-IMPLANTAT-ANKYLOS-IMPLANTATI-ZOBNI-VSADEK

Zobni implantat ali zobni vsadek je zobni nadomestek.

Dentalna implantologija je specializirana veja dentalne medicine namenjena sanaciji manjkajočih zob z uporabo implantatov oz. zobnih vsadkov. Vse postopke izvaja specialist oralne kirurgije.

Implantološki center je zobna ordinacija kjer kirugi implantologi implantirajo zobni vsadek ali implantat. Sam postopek imenujemo implantacija.

Zobni implantat oz. vsadek Ankylos

ANKYLOS je vodilno svetovno podjetje implantatov. Izdeluje zobne implantate vrhunske kvalitete in nudi inovativne kirurške, restorativne in regeneracijske rešitve od kosti do zobnih kron. Vsak Ankylosov proizvod je baziran na desetletnih znanstvenih raziskavah in izdelan po najvišjih standardih ki zagotavljajo dolgotrajnost in varnost. Številne znanstvene raziskave in 4 milijone vgrajenih zobnih implantatov v zadnjih 30 letih so dokaz izvrstnih estetskih in funkcionalnih rezultatov Ankylosovega sistema implantatov v dolgem časovnem obdobju.
Zobni implantati oz. vsadki so vijaki narejeni iz titana (biokompaktibilen material), ki nadomestijo manjkajoče korenine zob in jih telo sprejme, kot svoje. Ta lastnost omogoča zobnemu vsadku, da v celoti raste s kostmi in deluje, kot njen sestavni del. V naši ambulanti uporabljamo Ankylos implantate in implantološki sistem.

Implantacija: postopek vsaditve implantata (zobnega vsadka)

Oglejte si video, kjer je lepo prikazan celoten postopek implantacije zobnega vsadka.

Zobni vsadek oz. implantat, ki se ga implantira v kost spodnje ali zgornje čeljusti nadomesti koren zoba in tako postane nosilec za krone, mostičke ali protezo. Implantacija je sestavljen iz štirih faz: diagnostike, kirurgije, oseointegracije in protetike.

V prvi fazi bo zobozdravnik ali specialist ustne kirurgije (implantolog) opravil pregled s pomočjo zobnega rentgena ali CBCT slike zoba ob kliničnem pregledu, s čimer bo ocenil, ali so morfološki pogoji in struktura kosti primerni za vsaditev zobnega implantata oz. vsadka.

Vgradnja zobnih implantatov (implantacija) se izvaja v lokalni anesteziji, pod sterilnimi pogoji in je za pacienta povsem neboleča. Poseg vsaditve enega implantata traja približno 15 minut. Implantacija na izbrano mesto se v največ primerih opravi v enem obisku.

Po vsaditvi se zobni vsadki zarastejo na okoliško kost. Proces se imenuje osteointegracija in traja od 3 do 6 mesecev. Čas zraščenja je odvisen od zahtevnosti in vrste posega.

Po obdobju zaraščanja implantata na (v) kost, v zobotehničnem laboratoriju izdelajo nadomestek manjkajočega zoba (keramično krono, mostiček, protezo).

Implantacija je praktična, dolgotrajna, estetska in funkcijska rešitev. Omogočila vam bo veliko zadovoljstvo, občutek naravnih zob in prečudovit nasmeh.

Vrste posega

Vgradnja implantata (zobnega vsadka), če vam manjka en zob

Če vam manjka le en zob ima vgradnja implantata prednost pred mostičkom, s katerim bi prav tako lahko nadomestili manjkajoči zob. V tem primeru je vgradnja zobnega implantata enostavnejša, povsem neboleča in sosednji zobje ostanejo nedotaknjeni, saj jih ni potrebno brusiti, kot bi jih v primeru mostička.

zobni-implantat-zobni-vsadek-implantacija-en-zob

Vgradnja zobnega implantata, če vam manjka več zob

Če vam manjka več zob, zobni implantati služijo kot ˝nosilci˝ mostička. Mostiček je sestavljen iz več kron, velikokrat se ga kombinira tudi s pacientovimi zdravimi zobmi.

zobni-implantat-zobni-vsadek-implantacija-več-zob

Vgradnja zobnega implantata, če vam manjkajo vsi zobje

Pri popolni brezzobosti pride v poštev implantacija šest do osem zobnih vsadkov v eno čeljust, nanje pa se namesti cirkularen mostiček in tako doseže fiksno rešitev

zobni-implantat-zobni-vsadek-implantacija-vsi-zobje

Po vsaditvi implantata

Po vsaditvi implantatov je za življenjsko dobo bistvenega pomena pravilna nega in vzdrževanje ustne higiene. Tukaj vam, kot vaš izbrani zobozdravnik, po posegu nudimo popolno podporo in pooperativno nego, saj želimo da se počutite varni in da ste zadovoljni.

Po posegu začne lokalni anestetik popuščati zato priporočamo tablete proti bolečinam (Neofen forte, Ketonal, Voltaren), nikakor NE Andol ali Aspirin, saj podaljšajo krvavitev.

Po posegu se lahko pojavi oteklina, zato priporočamo, da mesto posega hladite z ledom v plastični vrečki ali drugimi hladnimi obkladki prvih dvanajst ur po posegu v intervalih 20 minut z odmori 10 minut. Ta dan ne priporočamo izpiranja ust.

Za higieno rane je potrebno uporabljati zelo mehko zobno ščetko in medzobno ščetko ter očistiti dobro vse zobe, da bi preprečili onesnaženje ran.
Dan po posegu naj bi se krvavitev ustavila. Usta vsake štiri ure izpirajte z žajbljevim čajem ali pripravkom na bazi klorheksidina. Ustno votlino izpirajte najmanj štirinajst dni.

Oralna higiena in implantati

Ustna higiena in redni obisk zobozdravnika sta pogoj za zdrave zobe in garancijo. V večini primerov je trajanje implantatov odvisno od ustne higiene, ki jo pacient vzdržuje.

Pravilno vzdrževanje ustne higiene pri implantatih se ne razlikuje od običajnega vzdrževanja ustne higiene. Vključuje redno ščetkanje zob vsaj zjutraj in zvečer, redno uporabljanje zobne nitke ali intradentalne ščetke ter tekočine za izpiranje ust. Vsaj 2x letno je potrebno obiskati svojega zobozdravnika in opraviti pregled ter po potrebi strokovno odstranjevati zobni kamen in zobne obloge.

Ste vedeli?

 • Zobni vsadek (implantat) je ob pravilnem vzdrževanju ustne higiene trajen!
 • Vsaditev zobnega vsadka (implantacija) je eden najbolj varnih postopkov v zobozdravstvu in ima zabeleženo 98% stopnjo uspešnosti.

Nadgradnja kosti

Do izgube kosti najpogosteje pride pri pacientih, pri katerih je minilo veliko časa od izgube ali puljenja zob, kot posledice pospešene parodontoze (paradontalna bolezen), vnetnega procesa, ki je zajel bližnjo kost, poškodbe ali travme.

Ko v čeljusti ni dovolj kosti za namestitev vsadka, se izvede poseg: dvig maksiliarnega sinusa. Na področju, kjer so se nahajali kočniki ali predkočniki (zadnji del), večinoma po izgubi zoba ali zaradi parodontitisa ni dovolj kosti za namestitev implantata (vsaka), zaradi pospešene atrofije kostnega grebena in povečanja sinusne votline. Sluznica maksiliarnega sinusa se v tem primeru spusti v čeljustno kost, kjer je včasih bil koren zoba. Da bi povečali volumen in dovolj kosti v čeljusti, ki je potrebna za namestitev vsadka, je potrebno dvigniti membrano maksiliarnega sinusa, da bi se ustvaril prostor za regeneracijo kosti ali njeno presaditev.

Dvig sinusa ali sinus lifting se navadno izvaja istočasno z namestitvijo zobnih implantatov, če obstaja minimalen volumen kosti, ki bo omogočil stabilnost zobnega vsadka. Če je kost popolnoma atrofirana, je potrebno obdobje cca. 6 mesecev od dviga sinusa do namestitve implatata ali implantatov.

Sinus lift poseg

Izvaja se pod lokalno anestezijo in poteka popolnoma brez bolečin. Rez je narejen na notranji strani ust, tako da ni nikakršnih vidnih brazgotin po posegu. Poseg pričnemo z odprtjem na dlesnih, izvaja pa se v predelu, kjer dlesni mejijo na sinus. Po odprtju sinusa dvignemo membrano le-tega, da bi naredili prostor za umetno kost. Ko zagotovimo dovolj prostora med membrano in čeljustjo, skozi odprtino vpeljemo granulat umetne kosti, ki bo pospešil regeneracijo vaše naravne kosti v sledečih nekaj mesecih. Odprtino se po vpeljavi granulata zapre s šivi. Ta poseg je rutinska operacija brez bolečin, po njej se pojavijo lažje otekline, ki izginejo v naslednjih nekaj dneh.

Implatat-namestitev-Sinus-Lift-Dvig-sinusnega-dna-implantacija

Da je vaš nov zobni implantat in sama implantcija pozitivna izkušnja, bo poskrbel Bojan Šain, dr.dent.med. V svojih dolgoletnih delovnih izkušnjah je opravil veliko število implantno-protetskih posegov. Sodeluje pa tudi v mednarodni skupini, ki izvaja klinične preiskave učinkov različnih kirurških posegov na stabilnost zobnih implantatov. Več »

Veliko ljudi ostane popolnoma ali delno brez zob in si želijo lično rešitev. Trenutni HIT in najprimernejša rešitev so totalne lokator wironit proteze na implantatih oz. vsadkih v zgornji in spodnji čeljusti, saj je to polfiksirano protetsko delo, kar pomeni da je po želji snemljivo in primernejše za ustrezno higieno.

 • brezplačen stomatološki pregled
 • 4 x zobni vsadek Ankylos
 • 4x locator
 • 1x začasna proteza
 • 1x wironit proteza
 • 4x anastezija
 • 4x šiv

 

*Pred terapijo je potrebno 3D CBCT slikanje.

 

Kontaktirajte nas!
O nas - Crodent

O nas

Hrvaška stomatološka klinika in implantološki center iz Matulj vam v primerjavi z ostalimi podobnimi centri v evropskih državah nudi poleg zelo kvalitetnih uslug tudi ugodnejše cene implantoloških, protetičnih, estetskih in ostalih stomatoloških ter kirurških storitev. Pacientom nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostiko ter postopke brez bolečine. Gre za stomatološko kliniko in implantološki center srednje velikosti, kar je za paciente najbolj primerno in ugodno. Za vse storitve in posege opravljene v prostorih naše stomatološke klinike in implantacijskega centra, garantiramo! Zakaj smo stomatološka klinika in implantološki center nad vašimi pričakovanji?

 • Vrhunska usluga, profesionalen in individualen pristop.
 • Najmodernejša ordinacije dentalne medicine.
 • Najboljše rešitve v najkrajšem času. Ni čakalnih vrst.
 • Zadovoljni pacienti.
 • Vse usluge na enem mestu.
 • Garancija na vse materiale in storitve.
 • Stomatološka klinika in implantološki center, kjer ste tudi vi doma.

Zadnje novice

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše…
stomatološka-klinika-implantološki-center-zobozdravnik-hrvaška

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve?

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve? Preprosto zato, ker lahko to prinaša določene prednosti.…

Zadnji nasveti

Ustna voda DA ali NE?

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost…
Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene…