Pokličite nas:
+386 40 883 330

Ortodontija

Ortodontija

Ortodontija zajema diagnostiko, preprečevanje in zdravljenje nepravilnosti položaja in razmerij zob. Najbolj učinkovit način za odpravo ortodontskih anomalij je uporaba fiksnega zobnega aparata.

Priprava načrta zdravljenja

Moderna ortodontija se poslužuje številnih rešitev za poravnavno stalnih zob, kjer ortodont pomaga pri oblikovnju ustreznega koncepta zdravljenja. Da lahko ortodont določi katere so potrebne stopnje zdravljenja, je potrebno najprej izbrati diagnostične pripomočke in razjasniti stanje čeljusti in čeljustnega sklepa. Hkrati je potrebno opraviti natančen pregled obraza in ustne votline ter preveriti ali so žvečni organi zdravi (zobje, dlesni, obzobna tkiva, kost, žvečne mišice). Specialist ortodont po potrebi opravi dodatne funkcionalne teste, da lahko ugotovi kako opravljajo svojo funkcijo mišice ustnic, lic, jezika ter čeljustnega sklepa. Po analizi vseh diagnostičnih pripomočkov in zbranih podatkov, skupaj z vami izberemo individualen načrt. To vključuje potrebne stopnje, metode zdravljenja in vrste aparata. V večini primerov se lahko nepravilnosti odpravi z nesnemnim (fiksnim) ortodontskim aparatom.

Zbiranje diagnostičnih pripomočkov – odtisi zob, fotografiranje in anamneza

Ortodontija - odtis

Pred zdravljenjem je potrebno pridobiti odtise zob in čeljusti, na podlagi katerih z najsodobnejšo tehnologijo naredimo 3D študijske modele. Poleg odtisov naredimo rentgenske posnetke in digitalne fotografije obraza, zob in zobnih lokov. Vse to omogoča specialistu ortodontu, da lahko pripravi najboljši načrt zdravljenja prilagojen vsakemu posamezniku. Za izdelavo nevidnih nosilcev uporabimo 3D skener, s katerim naredimo zlato ploščico, ki se natančno prilega notranji ploskvi zoba. Dizajn teh ploščic naredimo s pomočjo 3D printerja in voska, še pred ulivanjem zlata in izdelavo nosilcev. Le-te nato skrbno vstavijo v transparentno nosilno opornico, s katero nato prilepimo aparat na notranjo ploskev zob.

Fiksni zobni aparat

Ortodontia fiksni zobni aparat

Fiksni zobni aparat je sestavljen iz mehanizmov, ki se prilepijo na zobe in iz žic. Odvisno od vrste mehanizmov, lahko fiksne zobne aparate poenostavljeno razdelimo na kovinske, estetske in samozaklepne. Vrh naše ponudbe so kozmetični fiksni zobni aparati, ki so kristalno jasni in prozorni. Ko pride čas, se preprosto odstranijo, ne da bi pri tem poškodovali sklenino. Premiki s pomočjo tega sistema so pod nadzorom naših strokovnjakov optimizirani, natančni in hitri.

Fiksni zobni aparat nastavimo pri enem samem obisku, medtem ko se žice menjajo, odvisno od primera in presoje strokovnjaka, običajno pa na vsakih 4-6 tednov. Nova žica ustvarja napetost ter nežno premika zobe proti želenem položaju. Postopek ni boleč, je pa na začetku lahko neprijeten. Trajanje povprečnega ortodontskega zdravljenja je leto in pol. V obdobju nošenja zobnega aparata je zelo pomembna pravilna ustna higiena, ker se hrana radi nabira okoli žic in mehanizmov. Ob zaključku vsakega ortodontskega zdravljenja je potrebno izdelati retencijsko napravo, zato da se prepreči vrnitev zob v začetno stanje. Retencijska naprava je lahko mobilna tenka opornica, ki se nosi vsako noč, ali fiksna tenka žica, ki se lepi z notranje strani zobnega loka in ne moti vsakdanje funkcije.

Čeprav je fiksni zobni aparat odlična izbira za korekcijo skoraj vseh ortodontskih problemov, ni vedno edina rešitev, ki je na voljo!

Za odpravo manjših nepravilnosti zob, predvsem tistih v sprednjem delu čeljusti, oz. sprednjih zob (nasmeh), se lahko uporabljajo tako imenovani sistemi Clear Aligner (npr. Invisalign, Smilelign) in mobilni zobni aparati (Inman Aligner). Ta rešitev je pogosto hitrejša, bolj elegantna, enostavnejša za nošenje in skoraj nevidna, za razliko od običajnih zobnih aparatov.

 

Clear Aligner (Smilelign) – nevidni zobni aparat

Med prvimi na Hrvaškem predstavljamo povsem nov način odpravljanja majhnih do srednje zahtevnih anomalij položaja zob! Ta vrsta snemnih zobnih aparatov postaja vse bolj priljubljena, še posebej pri odraslih, ker lahko poravnajo svoje zobe brez neprivlačnih kovinskih zapiralnih mehanizmov.

Kako deluje nevidni zobni aparat Smilelign?

Ortodontija clear alignerNevidni zobni aparat Smilelign je sestavljen iz niza tankih prozornih opornic, ki se spreminjajo s potekom zdravljenja. Opornice spreminja pacient sam, v odsotnosti zobozdravnika. Opornice so zasnovane in izdelane s precizno računalniško CAD/CAM tehnologijo na sedežu podjetja (Združeno kraljestvo), na osnovi silikonskih odtisov in registracije ugriza, zajetih v ordinacijii. Proces izdelave opornic od vstopa v ordinacijo do začetka zdravljenja traja približno 3 tedne, in zahteva le 2 obiska pri zobozdravniku. Pred začetkom zdravljenja je mogoče v posebnem računalniškem programu upodobiti pomike zob in končni izgled zobovja po obdelavi, kar je zelo priročno ker pacient vnaprej vidi rezultat.

 Kako dolgo traja zdravljenje?

Opornice je potrebno nositi okoli 22 ur na dan – snemajo se le med obroki. Ko opornica naredi načrtovani premik, se nadaljuje z drugo in tako do konca zdravljenja. Terapija traja dlje kot pri drugih mobilnih različicah (npr. pri Inman Alignerju), vendar pa je glavna prednost Clear Alignerja v njegovi nevidnosti in eleganci nošenja.

Zdravljenje traja povprečno 3−8 mesecev. Smilelign se tudi idealno prilega konceptu “hitre ortodontije”, kjer se na podlagi „smile designa“ položaj zob popravi do določene mere. Nadaljuje se s protetičnimi postopki (npr. z minimalno invazivnimi keramičnimi zobnimi luskami tako imenovanimi “veneers”) in doseže trajen visokoestetski rezultat. Smilelign ima velike cenovne prednosti pred podobnimi „clear aligner“ tehnikami, kot so Invisalign, ob primerljivi učinkovitosti.

Pomembno je omeniti, da je uspeh odvisen od discipline pacienta kot tudi od dobrega izbora primera. Clear alignerji imajo prednosti pred konvencionalnimi in fiksnimi zobnimi aparati: nevidnost, hitrost zdravljenja, enostavno nošenje, ne ovirajo govor, odstranjujejo se po potrebi, lažje se vzdržuje ustna higiena, itn. So pa še vedno omejeni na ožjo paleto indikacij (ne morejo opravljati kompleksnih premikov zobnega loka, kot je to mogoče pri fiksnem zobnem aparatu.)

Snemljivi zobni aparat Inman Aligner

Inman Aligner je edinstven snemni ortodontski aparat, ki premika zobe veliko hitreje od drugih ortodontskih metod.
Inman Aligner je snemljivi aparat nove generacije, vizualno podoben klasičnim snemnim aparatom. Namenjen je, da v najkrajšem možnem času (6−16 tednov), poravna zobe, predvsem pri manjših do srednje težkih estetskih napakah položaja sprednjih zob.

Kako deluje?

V nasprotju s Clear Alignerjem, kjer je v načrtovanju vsake opornice vprogramiran določen premik zoba, ima Inman Aligner  aktivne elemente (vzmeti in loke). Le ti nenehno izvajajo rahel pritisk na zobe in jih tako premikajo. Inman Aligner se izdeluje na osnovi silikonskega odtisa, ki se pošilja v specializirani laboratorij v Združenem kraljestvu.

Ortodontija inman aligner

Digitalne fotografije in modeli zobnega loka se merijo, s čimer se določi potek terapije. Posebna CAD/CAM tehnologija ustvarja individualizirane dele, ki bodo, ko bodo sestavljeni in aktivirani, premikali zobe.

Za izdelavo Inman Aligner je potrebno priti v ordinacijo samo dvakrat. Postopek sam pa traja približno tri tedne. Inman Alignerji se nosijo približno 18 ur na dan, kar je prednost v primerjavi s fiksnimi zobnimi aparati. Če greste na kosilo ali sestanek, lahko odstranite Inman Aligner in ga vrnete v uporabo kasneje. Poleg tega je vzdrževanje ustne higiene veliko preprostejše in lažje kot s fiksnim zobnim aparatom.

Čeprav je nekoliko bolj masiven kot Clear Aligner ali fiksni zobni aparat, se pacienti nanj hitro navadijo, nimajo nobenih težav ter presenečeni opazujejo hitrost premikanja svojih zob. To je tudi največja prednost Inman Alignerja. Razpon indikacij za izvajanje je jasno definiran (omejen je na manjše in srednje zahtevne anomalije položaja sprednjih zob). Za oceno nosljivosti je nujno kontaktirati certificirane strokovnjake, ki bodo določili, ali ste pravi kandidat.

Kako dolgo je potrebno nositi Inman Aligner?

Čeprav je Inman Aligner snemni zobni aparat, terapija traja kratek čas. Odvisno od resnosti primera je mogoče rezultate pričakovati že čez 6 tednov, v večini primerov pa ne traja dlje kot 16 tednov.

Inman Aligner hitro popravi majhne estetske pomankljivosti zobne fronte brez obrušenja zdravih zob za drage krone ali zobne luske. Pomembno je omeniti, da je uspeh odvisen od pacientove discipline kot tudi od dobrega izbora primerov, saj ta zvrst zdravljenja ni primerna za odpravo težjih ortodontskih nepravilnosti, kjer ostaja tradicionalni fiksni zobni aparat nenadomestljiv.

 

Kontaktirajte nas!
O nas - Crodent

O nas

Hrvaška stomatološka klinika in implantološki center iz Matulj vam v primerjavi z ostalimi podobnimi centri v evropskih državah nudi poleg zelo kvalitetnih uslug tudi ugodnejše cene implantoloških, protetičnih, estetskih in ostalih stomatoloških ter kirurških storitev. Pacientom nudimo sproščeno vzdušje, izčrpno konzultacijo in diagnostiko ter postopke brez bolečine. Gre za stomatološko kliniko in implantološki center srednje velikosti, kar je za paciente najbolj primerno in ugodno. Za vse storitve in posege opravljene v prostorih naše stomatološke klinike in implantacijskega centra, garantiramo! Zakaj smo stomatološka klinika in implantološki center nad vašimi pričakovanji?

  • Vrhunska usluga, profesionalen in individualen pristop.
  • Najmodernejša ordinacije dentalne medicine.
  • Najboljše rešitve v najkrajšem času. Ni čakalnih vrst.
  • Zadovoljni pacienti.
  • Vse usluge na enem mestu.
  • Garancija na vse materiale in storitve.
  • Stomatološka klinika in implantološki center, kjer ste tudi vi doma.

Zadnje novice

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše…
stomatološka-klinika-implantološki-center-zobozdravnik-hrvaška

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve?

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve? Preprosto zato, ker lahko to prinaša določene prednosti.…

Zadnji nasveti

Ustna voda DA ali NE?

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost…
Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene…