Pokličite nas:
+386 40 883 330

Dentalna protetika je veja dentalne medicine

Dentalna protetika je veja dentalne medicine, ki se v glavnem ukvarja z zaščito zob, katerih integriteta je bila okrnjena s poškodbo, kariesom ali izgubo sosednjih zob. Napredek v tehnologiji je omogočil uporabo najkakovostnejših in hkrati tudi estetskih materialov, ki izpolnjujejo vse zahteve funkcionalne obremenitve, vzdržljivosti in tudi odličnosti v pogledu estetike.

V Stomatološki kliniki DotDent smo ponosni, da uporabljamo takšne materiale, v odlično opremljenem zobnem laboratoriju, kar nam omogoča dolgoročno garancijo na material, njegovo pripravo in seveda videz. Keramiko, ki se je nekoč uporabljala skupaj s kovino, je danes pri uporabi skoraj popolnoma zamenjala »bela kovina«, cirkonijev oksid. Kombinacija cirkonijevega oksida, kot izredno trdnega in hkrati estetskega materiala skupaj z najkvalitetnejšo keramiko, nam omogoča zadovoljiti še tako zahtevne stranke in jim pomagati do želenih rezultatov.

V Stomatološki kliniki DotDent vam lahko ponudimo naslednje storitve: fiksna protetika, snemna protetika in estetske luske.

Fiksna zobna protetika vključuje vrsto obnovitvenih rešitev, najpopularnejše so vsekakor zobne krone in mostički. Fiksna protetika je po navadi zelo ugodna za pacienta, tako zaradi svoje dolgoživost, kot tudi zaradi občutka naravnih zob, ki ga ima pacient. Zobne krone in mostički se lahko pritrdijo na lastne brušene zobe, na zatiče, ki so pritrjeni na naravno zobno korenino ali na zobne vsadke, ki se pritrdijo na čeljustno kost.

Zobne krone so najpogostejši protetični poseg. Uporabljamo jih, ko so naravni zobje močno poškodovani ali estetsko nesprejemljivi. Lahko jih namestimo na naravne brušene zobe ali na vgrajene zobne vsadke, da bi tako zapolnili vrzel, ki je nastala zaradi izgube naravne zobne krone.

Z zobnimi mostički se nadomesti enega ali več manjkajočih zob. Kot nam že ime pove, z njimi povežemo prekinjene zobne nize v celoto. Mostiček je sestavljen iz dveh kron, ki sta nameščeni na obstoječe brušene zobe kot nosilci in iz krone, ki zapira vrzel v zobnem nizu. V vlogi nosilcev so lahko brušeni naravni zobje ali vgrajeni zobni vsadki. Poleg estetske ima zobni mostiček tudi zdravstveno funkcijo, saj preprečuje gibanje sosednjih zob. Priprava zob za zobni mostiček je podobna kot pri namestitvi posamezne zobne krone.

Glede na situacijo in pacientove želje uporabljamo več vrst zobnih kron:

  • Kovinsko keramične krone
  • Popolne keramične krone
  • Cirkonij keramične krone

Kovinsko keramična krona ali zobna prevleka je najprimernejša rešitev za močno poškodovane zobe ali neprimerno razporejenost vaših zob. Kovinska kapica, ki je v kontaktu z brušenim zobom, prenaša grizne obremenitve. Na kovino je nanešena keramika, ki daje zobu naraven videz, izredno visoko trdoto, gladkost, lesk in prijeten občutek ob dotiku.

Popolne keramične krone so vrhunec sodobnega zobozdravstva ter so v zadnjih letih postale standard pri visoko estetskih restorativnih delih ter v frontalnem delu čeljusti. Najboljši rezultati se dosežejo, ko se krona postavi na naravno brušen zob. Keramiko zaradi svoje prosojnosti zaznamuje visoka estetika in lahko zato popolnoma posnema naravne zobe.

Cirkonij keramične krone so popoln estetski nadomestek za kovinsko-keramične nadomestke, saj nekovinsko jedro omogoča prehod svetlobe skozi keramiko in s tem boljše optične lastnosti.

Krone in mostički iz cirkonija so močni in najbolj naravni nadomestki v zobozdravstvu danes. So idealna izbira za paciente, ki ne želijo kovinskih zlitin, saj imajo dobre estetske in biomehanične lastnosti.

Prihodnjič pa nekaj več o snemni protetiki in estetskih luskah…

Zadnje novice

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše…
stomatološka-klinika-implantološki-center-zobozdravnik-hrvaška

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve?

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve? Preprosto zato, ker lahko to prinaša določene prednosti.…

Zadnji nasveti

Ustna voda DA ali NE?

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost…
Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene…