Pokličite nas:
+386 40 883 330

Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene je odstranitev oblog (plak), ki so nastale čez dan.

Nekaj preprostih nasvetov za ohranitev zdravja v ustni votlini:

 • Zamenjajte zobno ščetko vsake 3-4 mesece.
 • Umivajte zobe vsaj dvakrat dnevno dve do tri minute. Imeli boste bolj zdrave zobe, svež zadah in manj plaka
 • Vsak dan uporabljajte zobno nitko ali medzobno ščetko. Oboje pripomore k ohranjanju zobne higiene
 • Nastajanje kariesa lahko zmanjšamo z žvečenjem žvečilnih gumijev brez sladkorja.
 • Izogibajte se prigrizkom med obroki, saj v večini vsebujejo sladkorje, ki se radi lepijo na zobe.
 • Redni pregledi pri zobozdravniku pomagajo, da ohranite ustno zdravje celo življenje.

Obloge in pravilno ščetkanje

Te so nevarne, ker se v njih zadržujejo in razmnožujejo bakterije. Z uspešnim odstranjevanjem oblog z zobnih površin preprečimo nastajanje zobne gnilobe, z odstranitvijo oblog ob dlesni pa preprečujemo vnetje obzobnih tkiv. Večina ljudi očisti zobe in dlesni nepopolno, ker je plak težko odstraniti z zobnih površin.

Kako pravilno ščetkati?

 • Zobno ščetko nastavimo pod kotom 45 stopinj s ščetinami proti dlesni.
 • Zobe ščetkamo s krožnimi gibi.
 • Pravilna smer čiščenja zob je od dlesni proti zobu, od rožnate barve dlesni proti beli barvi zoba.
 • Zobe ščetkamo s krožnimi gibi z 8 do10 potegljaji na posameznih predelih.
 • Nato se premaknemo za dva zoba naprej.
 • Ne pozabimo na zadnje zobe in na notranjo stran zob.
 • Umijemo grizne ploskve zadnjih zob.
 • Umivanje zob naj traja 2-3 minute vsaj dvakrat dnevno.
 • Z zobno nitko ali medzobno ščetko očistimo medzobne prostore.
 • Zobno ščetko redno menjujemo.
 • Zobna pasta naj vsebuje fluoride, ki dodatno zaščitijo trda zobna tkiva.

Pravilna in redna ustna higiena zob in obzobnih tkiv sta temelj zdravih, belih in lepih zob.

Zabarvani zobje

Zabarvanje zob delimo na zunanje in notranje zabarvanje.

Zunanje zabarvanje je lahko posledica kajenja, pitja temnih pijač, vina, čaja, kave, barvil v hrani ali uživanja nekaterih zdravil. Včasih so stalni zobje že naravno temnejši.

Notranje zabarvanje lahko nastane zaradi nekaterih zdravil ali motenj med razvojem zoba motnje v mineralizaciji sklenine. Zobe lahko zabarva tudi fluor v večjih koncentracijah. Prisotnost kariesa povzroči sivkasto zabarvanje zob. Zabarvani so pogosto tudi mrtvi zobje zaradi odmrtja zobne pulpe in pogosto potemnijo.

Zabarvanja zob so lahko lokalna ali generalizirana. Lokalna zabarvanja spremljamo, da ne pride do kariesa.

Zabarvanja lahko v veliki meri odpravimo z beljenjem zob. Načinov beljenja zob je več, odvisno od stopnje zabarvanosti. Pomembno je ali gre za beljenje posameznega zoba ali skupine zob, ali gre za vitalne ali mrtve zobe.

Če je potemnel samo en zob, je to znak, da je odmrl. Tak zob je potrebno koreninsko zdraviti (lahko da je že zdravljen, pa je v kroni ostalo nekaj zobne pulpe, ki razpada in zabarva zob). Takšne zobe razbarvamo z belili po posebnem postopku.

Zobna estetika je v zadnjem desetletju doživela vrhunec, saj smo se pričeli zavedati pomembnosti lepega in zdravega nsmeha.

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše zobne ščetke ne dosežejo in tako se tam nabirajo ostanki hrane in posledično tudi bakterije. S časom se iz tega razvije zobni kamen, trd material, ki ga ni več mogoče odstraniti z zobno ščetko, v njem pa so prisotne bakterije, ki povzročajo vnetje. Zobni kamen se nabira nad in pod nivojem dlesni in lahko povzroča težave z zobmi. V njem je namreč ogromno število patogenih bakterij, ki nenehno napadajo vaša obzobna tkiva in tako povzročajo nastanek in razvoj zobnih obolenj.

Odstranitev zobnega kamna in zobnih oblog je temelj za preventivo in higieno. Gre za profesionalno odstranitev bakterijskih oblog s površine zob, da zaščitimo zobe in obzobna tkiva pred nastajanjem kariesa in boleznimi dlesni, ter ohranimo lep in zdrav nasmeh. Vsakodnevno čiščenje zob z zobno krtačko in zobno nitko ne zadošča, zato je potrebno še dodatno profesionalno čiščenje. Z zob se tako odstranijo trde bakterijske obloge, t.i. zobni kamen, ki jih z zobno krtačko ne moremo sami odstraniti.

Kopičenje bakterijskih oblog na zobeh povzroča gingivitis (vnetje dlesni) in parodontalno bolezen, kar je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih. Čiščenje zobnega kamna je zato nujen preventiven kot tudi kurativen postopek.

Zobni kamen

Čiščenje implantatov

Implantati zahtevajo tako kot lastni zobje poleg redne in temeljite domače higiene tudi redne obiske in kontrole pri zobozdravniku na vsakih 6 mesecev. Tako kot zobje so tudi implantati dovzetni za nastanek in razvoj parodontalne bolezni, periimplantitisa, zato je odlična kontrola plaka izjemnega pomena za dolgoročni obstoj implantatov. Neodstranjen zobni kamen ob implantatu povzroči nastanek kostnega kraterja. Po potrebi opravljamo luščenje in glajenje s plastičnimi kiretami in plastičnimi nastavki za ultrazvočno čiščenje, da se ne poškodujejo površine implantatov.

Za pravilno čiščenje in vzdrževanje implantatov uporabljajte:

 • mehke zobne ščetke,
 • specialne ščetke za čiščenje implantatov,
 • zobne nitke in medzobno ščetko, ki naj ima s plastiko oblečeno nosilno žico.

Ustni zadah

Temeljno pravilo za svež dah je seveda temeljito čiščenje zob, in sicer zjutraj, zvečer ter po vsakem obroku. Priporočamo tudi, da si dvakrat dnevno očistite zobe z zobno nitko in s tem odstranite še tiste delčke hrane, ki so sicer težko dosegljivi. Tudi splakovanje z ustno vodo po čiščenju zob ščiti in osveži vaš zadah.

Kajenje, prehrana in splošno zdravje prav tako pomembno vplivajo na vaš zadah, kar predstavlja še dodaten razlog, da opustite kajenje in se pričnete zdravo prehranjevati. Slab zadah lahko povzročajo tudi nekatere infekcije ali druga oralna obolenja, zato se ob naslednjem obisku pogovorite s svojim zobozdravnikom.

Zadnje novice

Čiščenje zobnega kamna

Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih ščetine vaše…
stomatološka-klinika-implantološki-center-zobozdravnik-hrvaška

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve?

Zakaj izbrati Hrvaško za vaše zobozdravstvene storitve? Preprosto zato, ker lahko to prinaša določene prednosti.…

Zadnji nasveti

Ustna voda DA ali NE?

Nepravilna higiena, uporaba nekakovostnih zobnih krem, slabe prehranjevalne navade ... vse to občutno znižuje pH-vrednost…
Ustna higiena

Ustna higiena

“Bolje preprečiti kot zdraviti” je pregovor katerega vsi poznamo že iz mladosti. Namen ustne higiene…